Philip

Persoonlijke feiten:

Philip Cedric Bootsma
Geboren op 16 oktober 1994 in Amsterdam
Opleidingen:
Master of Science in Digital Business & Innovation (VU)
en Entrepreneurship (UvA & VU)
Favoriete eten: Japans & Italiaans
Professional sinds 14 augustus 2018
Laagste ronde: 64 (-9)
Laagste WAGR: 107
Holes-in-one: 2
Favoriete golfer: Tiger Woods
Favoriete baan: The Old Course

Eerste stappen op golfgebied

Mijn passie voor de golfsport is op vijfjarige leeftijd ontstaan en sindsdien alleen maar toegenomen. Niet lang daarna kwamen mijn toenmalige coach en ik erachter dat ik niet alleen talent voor golf had, maar ook de innerlijke drive om mijzelf steeds te blijven verbeteren. Ik deed daarom al op 11-jarige leeftijd mee aan en won een toernooi op Valderrama met uitsluitend volwassenen deelnemers en spelend vanaf de backtees. Daarmee behaalde ik mijn eerste grote overwinning als amateur. Door mijn resultaten in overige nationale wedstrijden merkte de Nederlandse Golf Federatie mij al snel op en nam mij in hun selectie op. Met de NGF ben ik meerdere keren naar buitenlandse toernooien geweest, waaronder drie Europees Landen Team Kampioenschappen (2x Boys, 1x Heren).

Onder druk voel ik mij op mijn best

Resultaten in golf worden voor maar 20% beïnvloed door talent. Het restant, de overige 80% wordt door de mentale vaardigheid van de speler beslist. Dit is een vaardigheid waarin ik ijzersterk ben.

De omstandigheden van het spel en gebeurtenissen er omheen – goed of slecht – brengen mij niet snel van de wijs en beïnvloeden zelden mijn spel in negatieve zin.

Dat is een ‘asset’, wat mij van heel veel andere topspelers onderscheidt. Deze eigenschap heeft mij al aan verschillende grote titels geholpen, zoals het Nederlands Strokeplay Kampioenschap (2015) en Internationaal Nederlands Strokeplay Kampioenschap, Luxemburgs Strokeplay Kampioenschap (2015) en vijf landskampioenschappen voor clubteams met GC Houtrak.

Ook bracht die vaardigheid mij naar de 107e plek op de WAGR. Daarmee was ik lange tijd Nederlands beste amateurgolfer totdat ik de overstap naar het professionele golf maakte.

Goed kort spel

Als golfkenner weet u ongetwijfeld dat het belangrijkste onderdeel in deze sport het korte spel is. Daarin wint of verliest een speler immers tijdens zijn toernooien de meeste slagen.

Mijn korte golfspel is uitstekend, niet alleen het putten, met al jaren een van de beste gemiddeldes per ronde in Nederland, maar ook het ‘pitchen’ en ‘chippen’.

Naast een ijzersterke mentale vaardigheid is dit een andere, belangrijke asset die mij van andere topspelers onderscheidt. Daarom staat de quote “golf is mijn passie en talent alleen is niet genoeg” op mijn homepage.

Ambitie

Mijn ambitie als professioneel golfer is om toernooien op het hoogste niveau te winnen en op termijn zelfs te kunnen meedoen aan de majors. Om daar te komen is mijn eerste doel zo snel mogelijk speelrechten te verwerven voor de European Tour en daar blijvend te spelen.

In 2015 en 2016 heb ik daar al aan kunnen ruiken door twee deelnames aan het KLM Open, het Nederlandse toernooi van de European Tour.

Om mijn doelstelling te realiseren ben ik dit jaar op de Pro Golf Tour begonnen. Dit is het instapniveau voor beginnende professionals en middels de jaarrangschikking kan er promotie worden afgedwongen naar de Challenge Tour en daarna European Tour. In beginsel gun ik mij drie jaar om mijn ambitie waar te maken en speler van de European Tour te worden.